Οι Beatles «λάτρεψαν την ιδέα» ότι οι Ρώσοι άκουγαν κρυφά το «απαγορευμένο» group τους.
Στη Σοβιετική Ένωση, η Δύση ήταν ο εχθρός και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη δυτική κουλτούρα να εισχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ή αναπαραγωγής του θρυλικού συγκροτήματος και της μουσικής άλλων καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980.
Μιλώντας στο επεισόδιο podcast «McCartney: A Life In Lyrics» για το «Back in the USSR», το 81χρονο μουσικό είδωλο είπε: «Όλοι στη Ρωσία επιστρέφουν στην περίοδο των Beatles και θυμούνται ότι έπρεπε να κάνουν λαθραία μεταφορά δίσκων, αλλιώς ήταν Όλα πολύ ξέρετε, μικρά δωμάτια όπου μπορούσες να παίξεις και δεν ήθελες να μάθει ο κόσμος. Δεν ήθελες να ξέρουν οι αρχές ότι ακούς αυτή τo απαγορευμένo group, που πραγματικά μας άρεσε η ιδέα ότι είχαμε μεταφερθεί λαθραία μαζί με τα τζιν του Levi’s. Ήταν σαν αληθινή πολιτιστική άφιξη».
Fast forward στο 2003, και οι Beatle Sir Paul McCartney προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στη διάσημη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Ερμήνευσε το «Back in the USSR», το οποίο είχε να κάνει με το να νιώθει ανακούφιση που ήταν στο σπίτι μετά την επίσκεψη στη Σοβιετική Ένωση, και μια παρωδία του «Back in the USA» του Chuck Berry, στις μάζες.
Και μάλιστα γνώρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν υπηρετούσε για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Ρωσίας.
Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ειδήσεων, ο ΜακΚάρτνεϊ ρώτησε περίφημα τον Πούτιν αν είχε ακούσει τους Beatles και εκείνος είπε ότι είναι θαυμαστής και ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι θα εξακολουθούσαν να τους ακούνε παρά την «αποδοκιμασία» των αξιωματούχων.
Ο ΜακΚάρτνεϊ ρώτησε: «Όταν μεγάλωνες, άκουγες τους Beatles;»
Ο Πούτιν απάντησε: «Η μουσική ήταν πολύ δημοφιλής σαν μια ανάσα καθαρού αέρα, ένα παράθυρο στον έξω κόσμο».
Όταν ρωτήθηκε αν δεν επιτρεπόταν να παίζεται η μουσική τους στη Σοβιετική Ένωση, ο Πούτιν είπε: «Δεν απαγορεύτηκε, αλλά δεν επιτρεπόταν στους ανθρώπους να την παίξουν στην Κόκκινη Πλατεία μόλις τη δεκαετία του 1980. Οι Beatles είχαν ακουστεί ευρέως στη Σοβιετική Ένωση παρά την αποδοκιμασία των αξιωματούχων».
Οι Beatles έχουν συχνά πιστωθεί για μια κοινωνική επανάσταση, η οποία οδήγησε στο τέλος του κομμουνισμού στη Ρωσία.
Το επεισόδιο του podcast καταγράφηκε προτού ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο ΜακΚάρτνεϊ σημείωσε πώς αυτή η «καταστολή» της δυτικής επιρροής «συνεχίζεται» σήμερα.
Όταν ο οικοδεσπότης, ποιητής Paul Muldoon, πρότεινε: «Η τέχνη είναι επικίνδυνη».
Ο ΜακΚάρτνεϊ απάντησε: “Σε μερικούς ανθρώπους. Πάντα πιστεύαμε ότι ήμασταν στη σωστή πλευρά, ότι αν ήμασταν επικίνδυνοι, ήμασταν επικίνδυνοι για τις ρωσικές αρχές και για εμάς που έλεγαν ότι δεν είναι τόσο καλοί. Έτσι νιώθαμε , και νομίζω ότι ήταν αλήθεια σε μεγάλο βαθμό ότι προσπαθούσαν να καταστείλουν αυτή τη δυτική επιρροή και συνεχίζεται, ξέρετε, ξέρω ότι υπήρξε μια περίοδος που πραγματικά νόμιζες ότι ωχ, όλα ξεκαθαρίζουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι η καταστολή πολύ πίσω, ξέρετε, με πολλές χώρες τώρα και του δόθηκε κάπως δωρεάν πάσο και όλοι είναι κάπως ενοχλημένοι και κάπως λένε όχι, μην το κάνετε αυτό. Αλλά εννοώ ότι ο Θεός ξέρει τι είναι η πολιτική και Οι πραγματικότητες βρίσκονται πίσω από αυτό σε κάθε περίπτωση. Έτσι, για μένα, είναι ωραίο να ξεφεύγω σε ένα τραγούδι σαν αυτό.”